ΚΙΡΙΚΟΥ ΚΑΙ Η ΜΑΓΙΣΣΑ
του Michel Ocelot

Γαλλία / Βέλγιο, 1998, διάρκεια 70’.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Μια φωνούλα ακούγεται μέσα από τα σπλάχνα μιας εγκύου : «Μητέρα, γέννησέ με!».

«Ένα παιδί που ξέρει να μιλάει από τη κοιλιά της μάνας του μπορεί να γεννηθεί μόνο του», απαντά η μητέρα.

Έτσι γεννιέται ένα αγοράκι, κόβει μόνο του τον ομφάλιο λώρο και δηλώνει : «Το όνομά μου είναι Κιρικού».

Ο μικρός Κιρικού γεννήθηκε σ’ ένα χωριό της Αφρικής στο οποίο μια μάγισσα που τη λένε Καράμπα έριξε ένα τρομερό ξόρκι : η πηγή αποξηράνθηκε, οι χωρικοί εκβιάζονται, οι άντρες του χωριού είτε τους έχουν απαγάγει είτε έχουν εξαφανιστεί μυστηριωδώς.

«Αυτή τους τρώει!», δηλώνουν οι προληπτικοί χωρικοί...

Η Καράμπα είναι μια εντυπωσιακή και σκληρή γυναίκα που τη περιβάλλουν τρομαχτικά και δουλικά φετίχ. Όμως μόλις ο Κιρικού απελευθερώθηκε από τη κοιλιά της μάνας του, θέλησε να απαλλάξει το χωριό από τη κατάρα της Καράμπα και να καταλάβει την αιτία της μοχθηρίας της.

Το περιπετειώδες ταξίδι του Κιρικού τον οδηγεί στο Λησμονημένο Βουνό, όπου ο Σοφός του Βουνού, που ξέρει τη Καράμπα και τα μυστικά της, τον περιμένει

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Michel Ocelot
Σενάριο:
Φωτογραφία:
Μοντάζ:
Μουσική:
Youssou nDour

ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

 
 

Φωτογραφίες σε υψηλότερη ανάλυση για εκτύπωση σε εφημερίδες και περιοδικά
μπορείτε να ζητήσετε στο τηλ 210 8664470
και στο
e-mail
youthplan@olympiafestival.gr

     
 
ΣΗΜΕΙΩΣΤΕ
 
 
  • Το ΚΙΡΙΚΟΥ είναι η μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία γαλλικής παραγωγής κινουμένων σχεδίων και μαγεύει με το ρυθμό, τα χρώματα και την ποίησή της.

  • Για την παραγωγή του χρειάστηκε δουλειά πέντε χρόνων.

  • Το σενάριο της ταινίας στηρίζεται σε έναν μύθο της δυτικής Αφρικής.

  • Η μουσική της ταινίας γράφτηκε από τον διάσημο Σενεγαλέζο τραγουδιστή Youssou nDour, κι αυτή είναι η πρώτη του δουλειά στον κινηματογράφο.

  • Ο Youssou nDour αναφερόμενος στην ταινία είπε: «Άρχισα να δουλεύω για τη μουσική αμέσως μετά την ανάγνωση του σεναρίου αλλά όταν είδα την ταινία τελειωμένη εντυπωσιάστηκα από τη δύναμη των εικόνων, των χρωμάτων και την αυθεντικότητα των ηρώων. Βέβαια είναι εικόνες ειδυλλιακές, δεν είναι η σημερινή Αφρική αλλά μια μυθική Αφρική, μια Αφρική του παραμυθιού για παιδιά».

 
 
 Κριτικές
 
 


Κομψοτέχνημα που εικονογραφεί με πανέμορφες εικόνες και τη μουσική του ΓΙΟΥΣΟΥ Ν' ΝΤΟΥΡ, ένα αφρικανικό παραμύθι. Τεράστια επιτυχία στη Γαλλία. ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΔΩΡΟ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ (ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ).
(Μπάμπης Ακτσόγλου, ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ, 18 Δεκ. 2003)

Το σκίτσο, το στόρι και η σκηνοθεσία του Μισέλ Οσελό είναι από τα πιο εμπνευσμένα πράγματα που έχω δει από συστάσεως cartoon.
(ΤΑ ΝΕΑ, Δημήτρης Δανίκας, 19 Δεκ. 2003)

Ο Οσελό χρησιμοποιεί σκίτσα που θυμίζουν λαϊκή τέχνη για να φτιάξει με λεπτότητα και σεμνότητα, τη γοητευτική, συναρπαστική ταινία του, ταινία που ξεπερνά σε ευρηματικότητα και ταλέντο τις όποιες ταινίες του Ντίσνευ.
(Ν. Φ. Μικελίδης, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 19 Δεκ. 2003)

Η ταινία του Οσελότ μαγεύει με το ρυθμό και τα χρώματά της και φιλοδοξεί να δώσει στα παιδιά σπουδαία μαθήματα ζωής.
(ΑΠΟΦΑΣΗ 19 Δεκ. 2003)

Πρωτοτυπία και τρυφερότητα σε μια αλλιώτικη πρόταση όσον αφορά τον χώρο του κινουμένου σχεδίου. Δώστε προσοχή στα τραγούδια του Γιουσού Ν’ Ντούρ.
(ΤΟ ΒΗΜΑ 19 Δεκ. 2003)

… μια από τις καλύτερες ευρωπαϊκές ταινίες κινουμένων σχεδίων που γυρίστηκαν ποτέ…
(Η ΑΥΓΗ 19 Δεκ. 2003)

Μια μικρή ταινία έκπληξη… από τα πιο πρωτότυπα και διασκεδαστικά – μολονότι δισδιάστατα- κινούμενα σχέδια που είδαμε τελευταία
(ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ 19 Δεκ. 2003)

Εμπνευσμένη από μύθους της Σενεγάλης, η ταινία κινουμένων σχεδίων του Οσελό μαγεύει και αποπνέει αυθεντικότητα με δισδιάστατα σχέδια
(Ρόμπυ Εκσιέλ, ΕΘΝΟΣ, 19 Δεκ. 2003)

Αποτελεί την πιο πετυχημένη ταινία κινουμένων σχεδίων γαλλικής παραγωγής στην ιστορία
(
exodοs, 18 Δεκ. 2003)

 

 LINKS

 


Kirikou and the Sorceress - an animated film by Michel Ocelot based on a Western African tale (music by Youssou N'dour)http://www.bfi.org.uk/collections/release/kirikou/index.php http://www.lumiere.org/films/kirikou.html